CALLANTSOOG – JAN ROTGANS

Dagen: Vrijdag t/m Zondag
Kosten:  ca. 400,- EURO per persoon (5 personen)

Vrijdag 22 april 2016. We vertrokken later dan de bedoeling was omdat een van de zwagers, die we verder niet bij naam zullen noemen, bij de DAF een vergadering had die zijn baas niet voor hem en ons wilde verzetten. Er zouden namelijk meerdere collegae uit binnen en buitenland bij betrokken zijn. Beetje flauw argument, maar vooruit.

Die baas zou moeten weten dat, dit jaar voor de 19de keer op rij, in het derde weekend van april het zwagerweekend gehouden zou worden en DAT BEGINT OP VRIJDAGMIDDAG 12.00 uur !!!!!

Nou hebben wij allemaal de eendaagse cursus omgaan met teleurstellingen gevolgd en zijn daar met vlag en wimpel voor geslaagd. Of dat iets te maken heeft met het feit dat wij die dag de enigen waren die getrouwd waren is nog steeds een beetje onduidelijk. Maar goed, we hebben ons als man gedragen en geaccepteerd dat dit jaar het Zwagerweekend pas begon om 16.00 uur.

Dan een volgend uniek gebeuren. Tegelijk met ons zwagerweekend kregen duizenden schoolkinderen meivakantie. In april nota bene. Het lesgevend personeel is ook niet meer wat het geweest is. Mei komt toch echt na april. Hoe kan je dan al meivakantie krijgen wanneer het nog ruim 9 dagen april is???  Veel van deze kinderen zaten WEL vanaf 12.00 uur bij hun ouders in de auto, zodat wij zo tegen vieren behoorlijk last hadden van druk verkeer en beginnende files.Op weg naar Callantsoog. Ik wist dat wel, maar de rest niet. Het is iedere keer opnieuw leuk om de veronderstellingen mee te krijgen zodra we de snelweg opdraaien. Als het aan de rest van de zwagers had gelegen dan waren we via de afsluitdijk in Groningen terechtgekomen. De eindbestemming was toch echt Callantsoog.

https://www.belvilla.nl/vakantiehuizen/callantsoog-5-personen-NL-1759-05    is de link naar het onderkomen voor de zwagers gedurende het weekend. Na een rit van een dikke 3 uur draaien we het landweggetje op dat leidt naar het huisje. Op de foto had het al een beetje een hans-en-grietje-uitstraling, maar in werkelijkheid bleek het gezelliger.  De ontvangst door gastheer Peter was warm en vriendelijk. Niet teveel poespas. Gewoon netjes omgaan met de spullen zoals je thuis ook doet; in de meeste gezinnen dan hè.  Lekker sfeertje; knusse inrichting; leuke keukenmetvanalleseropeneraan;  en……..een houtkachel. Een minpuntje bij de start was de mededeling dat het brandhout op was. Maar, bij de AH een paar honderd meter verderop was het te koop. Hoezo te koop met het Callantsoogse oerbos voor de deur??  Sprokkelaars als we zijn hadden we snel een redelijke voorraad. Bovendien bleek onze buurman van goede wil. Een kratje hout en een zaag deed wonderen.

Nog steeds wisten de overige zwagers niet wat het plan was voor de rest van het weekend. Na de overheerlijke in eigen keuken bereide pastamaaltijd was het tijd om hierin verandering aan te brengen. Het Plan.

Zaterdag 23 april 2016

Relaxed uit bed en ontbijten. Dan zo tegen 11.00 uur op ons gemak richting Den Oever.  Aan de Oostkade ligt het motorschip Johanna 2 (WR-130) eigendom van de heer Jan Rotgans.

Jan zou ons meenemen op zijn boot voor een dagje wadden.  We waren ruim op tijd en welkom aan boord. De koffie was al klaar en Yvonne was niet te beroerd om die voor ons in te schenken.

Jan, een echte schipper was bezig met zijn schip, de weersvoorspellingen en de wind.

Nico, de scheepsknecht  verleende hand en spandiensten daar waar hij kon. We voelden ons welkom en al snel  thuis op het schip. Hoezo deining

Oeps, we lagen nog in de haven. Om 13.00 uur richting de waddenzee.  Samen met nog een kleine 25 opstapgasten kozen we het ruime sop.

Langs de spuisluizen, lees spui/sluizen,  naar een plek waar we bruinvissen en zeehonden zouden kunnen spotten. En….. we hebben ze gezien.  Ook lepelaars, scholeksters, zeemeeuwen, grote en kleine sternen, reigers, visdiefjes en grutto´s.  Allemaal op zoek naar eten.

Na een korte vaartijd gingen we even voor anker en Jan toog met een klein gezelschap in een platbodemsleepschuitje naar een kleine mosselbank om daar vervolgens een deel van het hoofdgerecht bij elkaar te vissen. Aan boord moesten de mosselen schoongespoeld worden en ontbaard. Daarna gekookt en in de Portugese mosselschotel, samen met spekjes, uien en tomaat+ met nog wat kruiden.

Uit het niets verscheen een wasmand reeds geslachte en gepekelde platvis en rode poon. Jan spieste deze vissies aan metalen pennen en hing ze boven in de rookkast. Jazeker, deze schuit beschikte over een rookkast, niet zijnde de rookgasafvoer van de scheepsmotor. Verse vis aan boord gerookt. Dat was een van de voorgerechten. Een ander voorgerecht was een groentesoep die door Yvonne keurig werd uitgeserveerd.

Na weer een tocht over het water, waarbij het idee ontstond dat we weer gewoon teruggingen naar de haven, gingen we voor anker in de buurt van oesterbanken. Dat heen en weer varen heeft te maken met de loop van de geulen. Het bleek afgaand water waardoor sommige stukken van het wad gewoon hartstikke droog vallen. En een schip heeft nou eenmaal water nodig om zich te kunnen verplaatsen. Dat van ons had een diepgang van circa 1,50 meter.  Dat was voor ons zwagers niets bijzonders. Wij hebben veel meer diepgang.

Bijna allemaal van boord, met lieslaarzen van Jan. Een beetje overdreven was het wel, lieslaarzen, want er stond maar 20 cm water. Allemaal op zoek naar oesters, mosseltjes, venusschelpen, kokkels en andere lekkernijen.  Wij vonden enkel oesters.

Na een kleine 3 kwartier op de oesterplaat en zandbank te hebben rondgezwalkt gingen we met de platbodemtrekschuit terug naar het grote moederschip. Terwijl ik dit typ komen beelden binnen van Starwars. Maar we hadden toch echt een gewone vissersboot op de waddenzee.

Tijd voor eten. Tijd voor drinken was het al een hele tijd. Biertje en Rotgansbitter. Ja, die Jan had zijn eigen bittertje.  Yvonne bleef op verzoek met vaste hand schenken.

Aan dek werd een buffet opgesteld met salades, rijst, stoofpot, Portugese mosselen en verse oesters.

Samen met een biertje en windkracht 4 een aparte beleving. Maar een laat zonnetje maakte veel goed.

Na een uurtje varen lag de schuit weer op zijn havenstek en konden we ontschepen. We waren een winderige dag en een prachtige ervaring rijker.

In de auto terug naar ons wolkenverblijf in Callantsoog.  Maar op de terugweg kon Joost het toch niet laten om te stoppen bij Cafetaria De Smikkelhoef in ´t Zand. Een zeer bekend horecaetablissement in Noord Holland. Na wat gegoochel met letters nog een toetje besteld, bestaande uit frites, kroketten en softijs.

Bij terugkeer in ons hansengrietjehuisje ging bij de een na de ander het licht uit. We worden blijkbaar toch een dagje ouder. Maar die zeelucht…………… daar slaap je van. En snurken blijkbaar ook.  

Zondag 24 april 2016

09.00 uur  schrikt Steef wakker en wij schrikken wakker van Steef.  Heerlijk relaxed ontbeten en nog even in de zon koffie gedronken, in eigen tuin.  De grootste rommel aan kant en het wasgoed bij de wasmachine gekieperd. Precies op tijd want een blonde dame meldde zich voor de eerste wasbeurt.Helaas bedoelde zij de wasmachine. Hmm.Auto geladen en op naar een terras aan het strand. Het werd Bergen aan Zee. De wind was nog steeds aanwezig en de zon deed verschrikkelijk zijn best om tussen de wolken door de temperatuur op het terras te veraangenamen. Uiteindelijk dan toch tijd om definitief af te reizen naar het zuiden.

Op naar Henry, de Ballenkoning,  broer van Zwager Gerard die helaas niet meer onder ons is.

Dit jaar kozen we er voor om zijn aan/ en afwezigheid te vieren met een bal van zijn broer en een bacardi/cola.