Zwagerweekend 2022 Bo Temps 22 t/m 24 april 2022
Manhay -Ardennen – Schapendrijven – La Chouffe – Battletour

Lodewijk is de organizwager dit jaar. Hij brengt ons naar de Ardennen, naar Herberg Bo Temps van Eveline en Bob Konings. Op vrijdag aangekomen en na het inchecken meteen genietend van een lekker biertje. Deze zijn in verschillende soorten en maten voorradig in de gezellige woonkamer op de 1e verdieping. Even turven en dan genieten. Lekker in de grote tuin achter de herberg. Om 19.00 uur wordt het diner geserveerd.

De volgende morgen, na een rijkelijk verzorgd ontbijt, worden we door Evelyne naar een weiland gebracht waar we gaan “schapendrijven”. De herder staat ons daar op te wachten met koffie en chocolade eitjes. Er staan nog 3 mensen te wachten die ook mee doen. Eerst vertelt de herder hoe schapen reageren en wat wij moeten doen om de schapen in beweging te brengen en natuurlijk ergens naar toe want dat was de opdracht. En eerlijk gezegd, dat viel best mee. In twee- of drietallen en later alleen. Het was een leuke ervaring. Later werd de herdershond ingezet, een Working Kelpie, een hond met enorme energie. Dat zorgde ervoor dat de schapen heel dicht bij je bleven. Lodewijk werd daar het slachtoffer van. Hij wilde rechtdoor maar de schapen dachten daar anders over.

Daarna lunchen bij de brouwerij La Chouffe. Het beoogde restaurant was dicht maar bij een ander restaurant konden we een eenvoudige doch voedzame maaltijd nuttigen. Een enorm bord vol kip, salade en frites. Even uitbuiken en dan door naar de rondleiding bij de Chouffe. Een vriendelijke en breed lachende dame vertelde ons de geheimen van dat lekkere bier. Daarna natuurlijk proeven en de dame verleiden haar adres aan ons te geven omdat we haar onze kaarten wilde versturen. Maar daar trapte ze toch niet in.

Hup, weer naar de herberg voor ons diner en je kunt het al raden, kip. Maar het smaakte weer prima, samen met een biertje en een glaasje wijn.

De volgende morgen stond de Battle Tour op het programma.

Bob nam ons mee naar verschillende plekken waar hij, gebruik makend van fotomateriaal, ons uitlegde wat daar was gebeurd met naam en toenaam van de diverse betrokkenen. M.n. het verhaal van Richard Wiegand heeft indruk gemaakt. Ook het verhaal van de bommenwerper en de gemaakte foto vanuit een bepaald oogpunt. Bob is een wandelende encyclopedie als het om deze historische gebeurtenissen aangaat.

Bob is onderzoeker van de slag(en) om de Ardennen in de Tweede Wereldoorlog, december 1944. Meegenomen in lijfelijke zin uiteraard, maar gaandeweg zeker ook in zijn aanstekelijke enthousiasme en betrokkenheid. Zijn gedrevenheid om oorlogsfeiten te achterhalen en klein te maken zodat ze uitkomen bij de soldaat zelf (en zijn familie) verdient een groot compliment. In sommige situaties is hij (samen met een aantal andere betrokken onderzoekers) in staat om huidige familieleden te voorzien van informatie over hun vader / opa die in de Ardennen heeft gevochten.

Bob graaft letterlijk in het verleden! Is het niet via geschriften dan is het met de metaaldetector en schop of graafmachines. Zo legt hij letterlijk de nog steeds aanwezige restanten van de oorlog bloot.

Soms nu nog krijgen soldaten van de geallieerden hun eigen herdenkingsmonument als resultaat van gedegen onderzoek naar bewijsbare feitelijke oorlogshandelingen. Ook daarin zit de hand en de metaaldetector van Bob.

In enkele weken tijd is in de Ardennen, in 1944, internationaal geschiedenis geschreven en Bob is in staat gebleken om die grote geschiedkundige oorlogshandeling op te splitsen in meerdere afzonderlijke feitelijke gebeurtenissen tot en met getuigenissen van puur persoonlijke ervaringen. Want dat was in feite ook aan de orde. De slag om de Ardennen was een aaneenschakeling van mini-oorlogjes waarbij successen soms geboekt werden door toevalligheden.

Het groter geheel was voor iedereen natuurlijk duidelijk. De agressor Duitsland diende verslagen te worden op alle fronten; dus ook op het Ardenner front.

We hebben een “geweldige” dag gehad die eens te meer duidelijk maakte dat wat er nu in Oekraïne gebeurt, 78 jaar geleden plaatsvond in de Ardennen; het terugdringen en verslaan van een oorlogszuchtige agressor.

Iedereen die “iets” heeft met de oorlog zou zo’n tour moeten beleven, want dat is het: respectvolle beleving!

Voor meer informatie:

Bob Konings

www.battle-of-the-bulge.be

bob@grandmenil.com

Hartelijk dank

Na deze prachtige ervaring, onze spullen gepakt en weer richting huis. Maar ja, er moet natuurlijk nog ergens gegeten worden. Onderweg gestopt in Stein en daar de lokale burgertent bezocht voor een pizza. Nou, bij die van mij zat zo’n berg kaas dat ik er daarna nog twee dagen van heb gegeten. Afsluitend nog een Italiaans ijsje en de magen waren weer goed gevuld. Op naar huis en de volgende organizwager kan aan de gang voor 2023.